NEWSLETTER SPECIAL: What garage goes the extra mile for their customers? Sign-up NOW for this week's exclusive. | No thanks
Vauxhall Zafira A (1999 - 2005) - 04 1.6 Loss of power when travelling at ~70mph  
04 1.6 Loss of power when travelling at ~70mph - bif101
I have a vauxhall zafira 1.6 petrol 2004. After about 10 minutes on the motorway doing 70-75 mph, the car looses power and the car/spanner icon appears on the dashboard. I'm assuming the car is going into some type of 'limp home mode' because if I then keep the revs below 3000 rpm you can't tell there is a problem (although the dashboard icon stays lit up) When I then stop and then restart the engine, the fault icon has reset itself.

Any ideas as to what is causing the fault and also will the fault be recorded in the ECU if the dashboard icon is no longer lit.

i don't really want to take it to a garage and be charged for them to interrogate the ECU if nothing is going to show up as a fault

Thanks

Tags: technical issues electrical faults insurance idling

04 1.6 Loss of power when travelling at ~70mph - Dynamic Dave
will the fault be recorded in the ECU if the dashboard icon is no longer lit.


It should be, providing the light has been on for longer that approx 30 seconds. However, any stored fault codes generally get deleted after 'x' days or 30 or so clean start ups. By that, I mean 30 or so turns of the ignition key where no more faults occur.

Join the discussion

Latest News & Road Tests

Buying Advice

Honest John's Newsletter

Connect with Honest John

Facebook YouTube